Marloes Janknegt

Gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met burn-out klachten en met de manier hoe je zelf het heft in handen kan nemen in zowel loopbaan als privé.
Marloes Janknegt

Werkgeluk is een thema dat mij al jaren raakt

Werkgeluk ontwikkelt zich niet alleen door het werk dat je doet, waar je gelukkig van wordt en dat bij je past maar het gaat verder. Een goed evenwicht tussen inspanning en ontspanning, de manier waarop jij de zaken ziet en hoe jij ermee omgaat, de manier waarop je de dingen organiseert maar ook of jij de kansen en mogelijkheden ziet om daar mee om te gaan vormen de basis tot werkgeluk.

Minder stress, meer werkgeluk

Toen ik na mijn hbo-opleiding als werving en selectie adviseur ging werken bij een groot bureau ontwikkelde ik een grote fascinatie voor mens en werk. Werk is niet gewoon arbeid maar het is voor veel mensen een belangrijke bijdrage tot hun identiteit en (werk) geluk. En een juist evenwicht tussen iets wat energie geeft en wat energie kost leidt ertoe dat je minder stress ervaart en meer werkgeluk ervaart.

Burn-out coach en loopbaanontwikkeling

Sinds 2011 begeleid ik mensen en organisaties bij loopbaanontwikkeling. Hoe kan je zelf het heft in eigen handen nemen? Hoe kan je een baan vinden dat echt bij je past? Doordat stress, overspannenheid en burn-out veelvuldige vraagstukken zijn in loopbaanontwikkeling ben ik een burn-out opleiding gaan doen. Ik ben nu gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met burn-out klachten en met de manier hoe je zelf het heft in handen kan nemen in zowel loopbaan als privé.

Mijn eigen ervaring

Jarenlang heb ik zelf geworsteld met een goede balans tussen werken, privé, mijn eigen overtuigingen en mijn karaktereigenschappen. Ik ben van mijzelf perfectionistisch, gevoelig, loyaal en een harde werker. Allemaal ingrediënten om over je grens te gaan en veel stress te ervaren. Ik heb regelmatig mijn hoofd gestoten en ik ben weer opgekrabbeld. Ik heb tegenslagen ervaren, veel stress ervaren en heb regelmatig op het randje van uitval gebalanceerd. Ik wilde altijd alles goed doen voor de ander. En als ik dat niet deed dan vond ik dat ik gefaald had. Zonder na te gaan hoe ik dit zelf ervaren had. Dit werd op enig moment zo erg dat binnen de organisatie waar ik werkte, ik niet langer met mijn leidinggevende door 1 deur kon. Hij kon mij maken en breken. En dat deed hij ook. Dit was voor mij de druppel. Alleen ik kon dit veranderen en ik moest ophouden om mij afhankelijk op te stellen van mijn omgeving. Ik besefte dat ik zelf aan het roer sta en dat ik de enige ben die de situatie kan veranderen. Op dat moment heb ik het roer omgegooid en ben ik mijn eigen grenzen gaan stellen. Ik heb geleerd om mijn stressoren om te buigen naar uitdagingen en naar kansen. Dit is voor mij een pittige leerweg geweest maar ik weet nu heel goed hoe dat moet, en wat je ervoor nodig hebt om niet meer geleefd te worden.

“Ontwikkelen is een must voor goed, betekenisvol werken”

pexels-jacob-colvin-1757363