Sem Stemerding

Storycoach
Sem Stemerding

"Mijn drijfveer is ontwikkeling via verbinding, mijn gereedschap verhalen"

Van jongs af aan ben ik een verbinder geweest, al kwam ik daar pas op latere leeftijd achter. Dat begon al vroeg op de basisschool in een achterstandswijk waar groepsvorming en onveiligheid een grote factor was. Ik wilde niet bij één groepje horen, maar bij elk groepje en iedereen mocht bij mij. Hard werken was het.

Verhalen spelen een ijzersterke rol

In alle professionele rollen die ik heb vervuld, ik heb diverse HR en communicatie managementrollen gehad, was het uitgangspunt telkens verbinding en ontwikkeling. Met jezelf, jouw team en met het pad van de organisatie. Verhalen spelen daarin een ijzersterke rol. Interne Storytelling. Het samen delen en creëren van verhalen is een enorme versneller als het gaat om ontwikkeling. Ik ben me hierin gaan specialiseren en gebruik de kracht van het verhaal op vele manieren:
  • Ik begeleid teams in het ontwikkelen van hun eigen teamidentiteit. Wie zijn we individueel en als team? Waar ligt onze kracht in de organisatie en waar zijn we naar op weg? Een gedeeld verhaal gebouwd uit individuele verhalen.
  • Ik ondersteun organisaties in verandering bij het ontwikkelen van een visie verhaal. Waarom veranderen, wat levert dit op, dus welk echt verhaal hoort hierbij? Een verhaal om je aan te verbinden en om aan bij te willen dragen.
  • Ik onderzoek ‘pijnpunten’ binnen teams m.b.v. storycirkels en/of narratieve analyse.
  • Ik coach leiders in hun persoonlijke (commitment) verhaal. Wie ben je als leider en welk verhaal wil je overbrengen?
  • Ik coach ondernemers bij het ontwikkelen van hun ondernemersverhaal. Wie is de ondernemer achter een goed idee? Welke reis heeft hij/zij afgelegd en welk aanstekelijk verhaal hoor daarbij?

Hoe ik werk

Afhankelijk van de vraag werk ik met verschillende ‘narratieve’ methodes. Ik faciliteer o.a. Storycirkels (inzicht krijgen in dilemma’s/thema’s m.b.v. werkelijke verhalen ophalen in een team/groep), doe narratieve analyses (opzoek naar de kern m.b.v. verhalende elementen), ontwikkel ‘praatplaten’ (visuele weergave van situatie/ verandering binnen een team of organisatie) om over in gesprek te gaan en inzichten op te halen. Of creëer samen een andere passende werkvorm.

Over mij

Ik ben al sinds 2011 zelfstandig ondernemer, ik houd van de vrijheid en diversiteit die ik creëer. Ik ben moeder van twee jongens van 12 en 8 jaar. Ik ben getrouwd met Bas en we wonen aan de rand van de duinen vlakbij Haarlem. We houden enorm van water, om te surfen, te zeilen of gewoon om lekker naar te staren.

“Ontwikkelen is een must voor goed, betekenisvol werken”

pexels-jacob-colvin-1757363